Više od 2 miliona dece je do sada učilo kroz metodologiju Helen Doron. Šta je tajna Vašeg uspeha? Kako Vaš metod funkcioniše?

Postoji mnogo karakteristika ove metodologije koje doprinose njenom uspehu, ali ajde da se fokusiramo na spiralno učenje. Spiralno učenje je relativno nov koncept u edukaciji. Umesto da pokušavate da savladate predmet odjednom, spiralno učenje vas uči tom predmetu postepeno i sa ponavljanjima, osnažujući koncepte tokom vremena. Ideja je da svaki put kada se učenik sretne sa temom, on proširuje svoje znanje i poboljšava svoj nivo sposobnosti. To je veoma prirodan proces.

Kako je spiralno učenje prirodan proces?

Pomislite na to kako ste učili svoju bebu. Da li ste je doneli u kuhinju i rekli: „Sada ćemo da sedimo ovde dok ne naučiš imena svog posuđa – kašika, šolja, viljuška, sto i tako dalje“? Verujem da niste uradili tako već da ste je pre učili kroz proces aktivne participacije. „Evo tvoje šolje. Šta je u tvojoj šolji? O da, imaš đus u svojoj šolji. Da li želiš kašiku da je staviš u šolju? I tako dalje…“

Ono što radite je da koristite jezik i da ponavljate reč, koristite rečenice da naglasite reči i ideje koje pokušavate da obradite. To je očekivani način učenja. Niko nije seo u baštu sa svojim malim detetom i rekao: „U redu, sad ćemo da naučimo sve o bašti i ne ulazimo unutra dok ne savladaš sve informacije.“ To nije prirodan način učenja, to nije način na koji radimo stvari. Učimo informacije u kontekstu i učimo ih tokom vremena kroz intuitivan način učenja. Moj metod podučava decu koristeći 70% poznatog sadržaja i 30% novih ideja zato što je deci potrebno da ih upoznate sa novim, čak i ako ne znaju ono staro dovoljno dobro. Esencijalno je da zapamtite da dete konstantno raste i menja se, čak i iz nedelje u nedelju. Dete je sasvim različito jedne nedelje u odnosu na drugu, i sigurno, kad prođe mesec dana od uvođenja novih ideja, to može biti čitav univerzum između toga kako dete usvaja informacije i procesuira ono što uči.

Kada se vratim u 1980-e, kada sam počela da predajem engleski, tek smo napravili program Engleski za svu decu. Knjiga 2 je učila delovima tela i imala sam osećaj da jedna moja grupa od 3 do 5 godina starosti nije kapirala gradivo. Imala sam osećaj da ne poznaju informacije dovoljno dobro tako da sam odlučila da podučavam didaktične stvari za koje sam znala da i svi ostali predaju, čak iako to nije bio deo moje metodologije i filozofije rada. Odlučila sam da će ta grupa naučiti delove tela, imala sam pun arsenal aktivnosti i igara – od binga i lotoa preko igara pamćenja, do kretanja, žmurki. Kada smo završili sa tom lekcijom rekla sam razredu: „To je to! Znate sve delove tela. Vi ste briljantni! Umete da kažete ramena, kolena, prsti i drugo. Vi sve možete, jako sam ponosna na vas.“ Na moje oduševljenje, deca su odgovorila: „Ali mi nismo ništa naučili.“ Zapanjena, ja sam odgovorila: „Kako to mislite da niste ništa naučili? Upravo smo proveli ¾ časa učeći delove tela i znate ih veoma dobro.“ A oni su rekli: „Da, ali mi nismo ništa naučili.“ I odjednom sam shvatila da su mislili na to da nisu naučili ništa novo.

Učenici očekuju da nauče nešto novo. Nije da oni očekuju da zagospodare u potpunosti novim konceptom. Možda neće pravilno izgovoriti reč 100 puta ali su zato bili zadovoljni i znali su da će se vratiti toj temi ponovo tokom narednih nedelja. Malo po malo, znanje će postati snažno utvrđeno. To je pomalo nalik priči o bojenju tkanina. Kada bojite platno u Indiji, vi uzmete platno, umočite ga u boju, ostavite ga na suncu da se suši, ono izbledi, i vi ga ponovo umačete u boju sve dok ne bude potpuno obojeno. Tako je i sa spiralnim učenjem. Deca se izlažu nečemu, zatim odu kući i zaborave neki deo, onda uče ponovo i taj proces se nastavlja sve dok zaista ne usvoje gradivo, i to bez truda.

Prolećni upis je u toku!

 

Prijavite se za BESPLATAN čas i dođite sa vašom decom!

[button text=”Prijavite se!” url=”http://helendoron.rs/upis-2018-2019/”]

Za sve informacije možete pozvati našu besplatnu liniju:

0800/333-000

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *